onsdag 18. juli 2012

Derfor mener Israel at Iran står bak terrorangrepet i Bulgaria

Onsdag kveld ble en buss med israelske turister offer for en terror-bombe utenfor flyplassen ved byen Burgas i Bulgaria.
Seks personer ble drept, og 32 personer skal være såret, ifølge det bulgarske utenriksdepartementet.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu var raskt ute med å legge skylden på Iran.
- Dette er et iransk terrorangrep som sprer seg over hele verden. Israel vil reagere kraftig på Irans terror, sa Netanyahu, og viste til det han mener er flere terrorforsøk den siste tiden, blant annet i India, Georgia, Thailand, Kenya og Kypros.
Ifølge The New York Times skal Netanyahu ha vært i et møte med sikkerhetsoffiserer like før han kom med uttalelsen. Onsdag kveld har det ikke kommet meldinger om at Iran har kommentert påstandene til Israels statsminister.

Attentat mot diplomater

Netanyahus påstander om «et iransk terrorangrep som sprer seg over hele verden» har sammenheng med en rekke hendelser det siste året.
13. februar i år ble en kvinnelig israelsk diplomat skadet i New Dehli i India. En mann på en motorsykkel festet en bombe til bilen hun satt i, like utenfor den israelske ambassaden, ifølge Times of India. Kvinnen skal være gift med Israels forsvarsattaché i India.
Samme dag som attentatet i New Dehli ble det funnet en granat under bilen til en diplomat fra Israel i Tbilisi i Georgia.
Dagen etter sprengte en mann seg selv i luften i Bangkok i Thailand. Mannen, som hadde tilknytning til Iran, skal ifølge nyhetsbyrået AFP ha forsøkt å angripe israelske diplomater. Ingen andre enn mannen selv ble skadet i angrepet.
Tidligere i år avverget bulgarske myndigheter et lignende angrep mot en busslast med israelske turister, skriver Sofia News Agency. Israel undersøker om det har en sammenheng med drapet på en Hizbollah-leder.

Tror det kan være snakk hevnangrep

Det antas at israelske agenter står bak flere drap på iranske kjernefysikere. Israel og USA har også blitt anklaget for å ha laget datavirus for å ramme landets atomprogram.
I februar i år sa norske eksperter til Aftenposten at de nevnte attentatene mot israelske diplomater og turister kan være iranske hevnangrep, motivert av drapene på de iranske kjernefysikerne.
- Dersom det skulle vise seg at det er Iran som har medvirket til attentatene på israelske diplomater, eller har støttet en virksomhet som Hizbollah står bak, så er det nærliggende å se det i sammenheng med drapene på iranske kjernefysikere, sa Sverre Lodgaard, seniorforsker ved NUPI til Aftenposten i februar.
Kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen ved Forsvarets stabsskole mener det er vanskelig å si om Iran sto bak angrepene tidligere i år, men at flere regner blant annet Hizbollah som løpegutter for Iran.
- Det er vanskelig å si. I dagens verden kan det være hvem som helst. Men i manges øyne er Hizbollah i Libanon og Hamas på Gazastripen og Vestbredden løpegutter for iranerne, og vi skal ikke se bort fra at grupper innad i disse to grupperingene er i stand til å utføre slike attentater. Men det er usikkert hvem som i siste instans trekker i trådene, sa Bøe-Hansen til Aftenposten den gang.
Hizbollah har benektet at de har noe å gjøre med angrepene i Bulgaria onsdag kveld.
Tidligere i år avverget bulgarske myndigheter et lignende angrep mot en busslast med israelske turister, skriver Sofia News Agency. Det mislykkede terrorangrepet ble koblet til Hizbollah av bulgarske myndigheter.

Svensk mann pågrepet

7. juli ble en svensk mann pågrepet på Kypros, mistenkt for å planlegge et terrorangrep mot israelske turister.
Den 24 år gamle mannen, med bakgrunn fra Libanon, ble beskyldt for å ha overvåket turister. Det skal ha vært et tips fra blant annet Mossad, Israels etteretningsorganisasjon, som førte til pågripelsen.
Det er ikke kjent hva mannens planer var. Men medier på Kypros presenterte ulike opplysninger, som blant annet hevdet at fly og busser kunne være mulige mål for mannen.
Den svenske mannen skal ha innrømmet at den libanesiske sjiabevegelsen Hizbollah sto bak planene, ifølge israelske medier.

Anklaget Iran og Hizbollah

Ved alle disse tilfellene har Netanyahu lagt skylden på Hizbollah og Iran. Iran har benektet å ha noe med angrepene å gjøre.
- Denne terroren utøves under Irans beskyttelse. Det er et ledd i en iransk plan, sa den israelske statsministeren etter pågripelsen av den svenske mannen på Kypros.
Terrorangrepet i Bulgaria skjedde på 18-årsdagen for et angrep mot et jødisk senter i Argentina, som Iran skal ha stått bak, skriver Jerusalem Post.
85 personer ble drept og 300 skadet i angrepet for 18 år siden. Iran nekter for å ha hatt noe med det å gjøre.

Hentet fra: aftenposten.no 
Alv Andreas Dahl