tirsdag 24. juli 2012

Bedre enn fryktet fra Nokia

Nokia fortsetter å tape penger og markedsandeler, men underskuddet er mindre enn fryktet. Aksjen steg over 10 prosent på børsen i Helsingfors.

-Etter tilsynelatende en endeløs rekke av dårlige nyheter, gir dette resultatet et glimt av håp for Nokia, sier mobilanalytikeren Nick Dillion til nyhetsbyrået Reuters.
Nokia er fortsatt verdens største produsent av mobiltelefoner. Men flaggskipet i finsk industri klarer ikke å hamle opp med amerikanske Apple og sørkoreanske Samsung Electronics i salget av de nye såkalte smarttelefonene.

Doblet salget av Lumia

Smarttelefoner er mobiltelefoner som foruten telefonsamtaler og tekstmeldinger også formidler bilder, lyd og video, og kan brukes til å søke på Internett og sende og motta e-post.
Nokia samarbeider med amerikanske Microsoft om sin egen smarttelefon Lumia.
Selv om underskuddet har vokst siden i fjor, har selskapet klart å doble Lumia-salget. Men salget er betydelig lavere enn Apples iPhone og Samsung-telefonene som er de mest populære smarttelefonene.
-Hvis selskapet klarer å opprettholde denne fremdriften kan det være på vei til nye oppgangstider, sier Dillion.

Skeptisk

En annen mobilanalytiker, Helena Nordman-Knutson, peker på at salgsvolumet er stabilisert og at kontantstrømmen er bedre enn fryktet.
-Utsiktene er likevel muligens mer negative, sier hun.
I andre kvartal bokførte Nokia et tap før skatt på 878 millioner euro (6,6 mrd. kr). For ett år siden var underskuddet på 544 millioner euro (4,1 mrd. kr).
Resultatet var imidlertid litt bedre enn det analytikerne ventet om et tap på 945 millioner euro (7,1 mrd. kr).

Kraftig salgssvikt

Driftsresultatet ble dårligere enn ventet. Nokia bokfører 327 millioner euro (2,5 mrd. kr) i minus, analytikerne anslo 280 millioner euro (2,1 mrd. kr).
Omsetningen falt fra 9,3 millioner euro (70 mrd. kr) til 7,5 milliarder euro (56 mrd. kr). Nettoresultatet, eller underskuddet etter skatt, økte fra 368 millioner euro (2,8 mrd. kr) til 1,4 milliarder euro (10,5 mrd. kr).

Hentet fra: aftenposten.no
Alv Andreas Dahl